Ορθοδοντική

Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ανωμαλιών που παρουσιάζονται στην οδοντοστοιχία, με στόχο πάντα τόσο την καλή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος όσο και την αποκατάσταση της αισθητικής που προκύπτει είτε από προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών είτε από σκελετικά προβλήματα στις δύο γνάθους είτε από συνδυασμό αυτών. Ορθοδοντικός είναι ο οδοντίατρος που ασκεί αποκλειστικά την ορθοδοντική, στην οποία ειδικεύθηκε σε αναγνωρισμένο πρόγραμμα για 3 τουλάχιστον χρόνια.

 

Πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό
Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό καλό είναι να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών. Μετά από την κλινική εξέταση ο ορθοδοντικός θα είναι σε θέση να κρίνει εάν υπάρχει ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία. Σε περίπτωση που αυτή είναι αναγκαία θα αξιολογήσει εάν αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ή να αναβληθεί για αργότερα.

 

Ορθοδοντικά Προβλήματα
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ορθοδοντική μπορεί να αφορούν αποκλειστικά τα δόντια “οδοντικά προβλήματα” όπως είναι συνωστισμοί δοντιών, έκτοπη ανατολή δοντιών, έγκλειστα δόντια, αραιοδοντία, συγγενείς ελλείψιες κτλ, “σκελετικά προβλήματα” τα οποία μπορεί να οφείλονται στη λανθασμένη σχέση των γνάθων σε σχέση με το πρόσωπο όπως προγναθισμός ή οπισθογναθισμό μιας γνάθου και τέλος σε συνδυασμό των παραπάνω, “σκελετικά και οδοντικά προβλήματα”.

 

Ορθοδοντική Ενηλίκων
Η Ορθοδοντική δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Η Ορθοδοντική ενηλίκων μπορεί να αφορά την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ενός ορθοδοντικού προβλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις όμως μπορεί να αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου θεραπείας σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες (Περιοδοντολογία, Προσθετική, Εμφυτευματολογία) για την ορθοδοντική μετακίνηση συγκεκριμένων δοντιών έτσι ώστε να διευκολυνθεί στη συνέχεια η αποκατάσταση του στόματος από άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες.