Προσθετική

Η προσθετική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την αποκατάσταση του στόματος του ασθενή όταν έχουν απολεσθεί τμήματα δοντιών, ολόκληρα δόντια ή και όλα τα δόντια.

 

 

Περιλαμβάνει την ακίνητη προσθετική ( ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες, στεφάνες μετάλλου-πορσελάνης), την κινητή προσθετική (ολικές, μερικές οδοντοστοιχίες και επένθετες οδοντοστοιχίες) και την επιεμφυτευματική προσθετική (στεφάνες, γέφυρες ή οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων).

Με τις ολοκεραμικές στεφάνες μπορούμε να πραγματοποιήσουμε οδοντιατρικές αποκαταστάσεις με υψηλή αισθητική και βιοσυμβατότητα. Η απουσία του μεταλλικού σκελετού έχει ως αποτέλεσμα να μη δημιουργείται η αντιαισθητική μαύρη γραμμή στα ούλα και να διασφαλίζει τη βιολογική ενσωμάτωση της προσθετικής εργασίας.

Οι νέες συντηρητικές τεχνικές ελάχιστης ή μηδαμινής παρέμβασης στους ιστούς μας βοηθούν να διορθώσουμε αισθητικά το χαμόγελο των ενδιαφερόντων. Για μικρές ή μέτριες βλάβες των δοντιών που οφείλονται σε τερηδόνα ή ατύχημα η σύγχρονη οδοντιατρική προσφέρει εξαιρετικές λύσεις με κορυφαία αισθητική και βιοσυμβατότητα. Τέτοιες λύσεις αποτελούν οι εμφράξεις ρητινών και τα επένθετα πορσελάνης ή ρητίνης.οι αντικαταστάσεις παλαιών εμφράξεων αμαλγάματος από νέες με υλικά ρητίνης υπόσχονται μακροβιότητα και αισθητική επιτυχία.

Η λεύκανση των δοντιών αποτελεί την πλέον ασφαλή και συντηρητική μέθοδο για τη δημιουργία ενός λαμπερού χαμόγελου. Με τη διαδικασία αυτή απομακρύνονται χρωστικές ουσίες χωρίς καμία καταστροφή της αδαμαντίνης (σμάλτου) των δοντιών. Χρωστικές ουσίες συσσωρεύονται στα δόντια με το πέρασμα των ετών και δεν απομακρύνονται με τον καθαρισμό. Η λεύκανση βοηθά επίσης τα νεαρά άτομα των οποίων τα φυσικά δόντια έχουν σκούρο χρώμα.

Οι όψεις αποτελούν μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της αισθητικής οδοντιατρικής με τις οποίες μπορούμε να διορθώσουμε ατέλειες στο σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος των δοντιών. Διακρίνονται σε όψεις πορσελάνης και ρητίνης. Δεν υπάρχει καμία άλλη οδοντιατρική πρόσθεση η οποία να πλησιάζει την αισθητική και τη φυσικότητα των όψεων πορσελάνης. Αποτελούν την πλέον συντηρητική μέθοδο αποκατάστασης αφού το δόντι ή δεν τροχίζεται καθόλου είτε αφαιρείται οδοντική ουσία της τάξης των 0.5 mm το μέγιστο.